Home » Δικαιώματα Ανηλίκων

Category Archives: Δικαιώματα Ανηλίκων

Eπιμορφωτική Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Σερρών, σας προσκαλούν σε επιμορφωτική Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας –που επισυνάπτεται- περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσίαση του προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» και επίδειξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00

στo Δημοτικό Θέατρο Σερρών «Αστέρια» (Π. Κωστοπούλου 4).

Πρόγραμμα

Αφίσα

Πρόσκληση

Έγγραφο

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF “Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών” 2017

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο προς τις σχολικές μονάδες κάνει γνωστό ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών». Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των συντονισμένων δραστηριοτήτων του ΥΠΠΕΘ και της UNICEF για την προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του παιδιού και απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

(περισσότερα…)

Πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό»-Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Π.&Α. Κυριακού και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable – ΕνΔυναμώνω».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παιδιά 10 έως 18 ετών και ενήλικοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, που επηρεάζονται από το φαινόμενο του εκφοβισμού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, λειτουργούν οι παρακάτω διακριτοί χώροι επικοινωνίας για κάθε ομάδα στόχου:
 Χώρος παιδιών: Περιλαμβάνει 1) δωρεάν συμβουλευτική στήριξη από εξειδικευμένους εθελοντές συμβούλους, μέσω online chat, 2) Βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης με πλούσιο υλικό γύρω από τον εκφοβισμό, 3) Δύο κοινόχρηστους χώρους επικοινωνίας.
 Χώρος Ενηλίκων: Περιλαμβάνει 1) δωρεάν συμβουλευτική στήριξη μέσω ειδικά διαμορφωμένου forum με δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, 2) Βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης και ενημερωτική στήλη στην οποία αρθρογραφούν επαγγελματίες και ειδικοί για διάφορα θέματα σχετικά με την εφηβική υγεία παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται ανώνυμα με στόχο τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από τον εκφοβισμό ενώ την προσπάθεια πλαισιώνει μία εθελοντική ομάδα 40 ατόμων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.livewithoutbullying.com.

Η εκδήλωση παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 18:00 μ.μ.
Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης
(Βασ. Γεωργίου Α΄1).

Δείτε το πρόγραμμα 

Διευκρινήσεις ως προς τις διδακτικές επισκέψεις μαθητών/-τριών Γυμνασίου και Λυκείου στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών για το σχολικό έτος 2016-2017

 

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις που προγραμματίζονται από τις σχολικές μονάδες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά από την κατάργηση της διευκρινιστικής Εγκυκλίου 5181/Γ7/17-10-2012 της Υ.Α. 129287/Γ2/20-12-2011, επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο διδακτικές επισκέψεις (έως 9 το χρόνο) ανά τάξη και όχι τμήματα ή ομάδες μαθητών, με επιστροφή στη σχολική μονάδα έως 2 ώρες πέραν του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου (άρθρο 4  παρ.3).

Σε περίπτωση που η δράση συνδυαστεί με Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, τότε είναι δυνατό να μετακινούνται ομάδες ή τμήματα μαθητών (έως 35 άτομα), με συνοδούς τους καθηγητές που εμπλέκονται στο πρόγραμμα (άρθρο 3, I).

Σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., βρισκόμαστε για την ώρα σε αναμονή για περαιτέρω διευκρινήσεις  σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Δ.Δ.Ε. Σερρών, σχετικά με τις δυσκολίες που δημιουργούνται στις μετακινήσεις των τμημάτων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης και όχι μόνο δράσης. Συνεπώς δύνανται να υλοποιηθούν επισκέψεις στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών,  μόνο στην περίπτωση σχολείων που μπορούν να μετακινήσουν ολόκληρη την τάξη.

Θα ακολουθήσει  νεώτερη ενημέρωση,  μόλις λάβουμε απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Η Υπεύθυνη

του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων

Χρυσάνθη Παλάζη

Σχετικό έγγραφο

 

Εβδομάδα Οικογενειακού Εθελοντισμού από «το χαμόγελο του παιδιού»

%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82Θεμέλιος λίθος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι εθελοντές, που εδώ και 21 χρόνια με τη δική τους προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου του.

Οι εθελοντές απασχολούνται σε όλες τις δράσεις του οργανισμού πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με τη ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους στις προκαθορισμένες δράσεις του οργανισμού.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 2η συνεχή χρονιά, πραγματοποιεί την Εβδομάδα Οικογενειακού Εθελοντισμού στα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» που λειτουργούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας *.
Συμμετοχή μπορούν να υποβάλλουν οικογένειες (ενήλικες μαζί με τα παιδιά τους άνω των 7 ετών) που θέλουν να προσφέρουν λίγες ώρες από το χρόνο τους και να βοηθήσουν τη δράση του οργανισμού που στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Η προσφορά των εθελοντών στα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» είναι πολύ σημαντική, καθώς αναλαμβάνουν την τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται, την οργάνωση του χώρου και την προετοιμασία των πακέτων με τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα είδη που θα δοθούν σε οικογένειες.
Από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου λοιπόν, τα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας περιμένουν τις οικογένειες που θα δηλώσουν συμμετοχή για να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας που καταβάλλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά που έχουν ανάγκη και να αποτελέσουν τα νέα μέλη της ευρύτερης Οικογένειας του Χαμόγελου.
Για μια εβδομάδα και σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, τα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» πρόκειται να υποδεχθούν οικογένειες που επιθυμούν να εμπλέξουν τα παιδιά και τα ενήλικα μέλη τους στην έννοια του εθελοντισμού. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να συμπληρώσουν την ανάλογη φόρμα που θα βρουν εδώ μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου 2016. Η κάθε υποψήφια οικογένεια μπορεί να δηλώσει μια βάρδια και όσοι συμμετέχουν θα αποδείξουν εμπράκτως ότι ο εθελοντισμός στο Χαμόγελο είναι υπόθεση Οικογενειακή!

*Κέντρα Στήριξης του Χαμόγελου του παιδιού υπάρχουν:
Μαρούσι, Νέα Μάκρη, Ίλιον, Θεσσαλονίκη, Πάτρα,Κόρινθος, Κέρκυρα, Πύργος, Χαλκίδα, Λάρισα, Κρήτη.

Διδακτικές επισκέψεις μαθητών/-τριών Γυμνασίου και Λυκείου στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών για το σχολικό έτος 2015-2016. Συνεργασία Σ.Σ.Ν. & Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (Σ.Σ.Ν.) της Δ.Δ.Ε. Σερρών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Σερρών, προτείνει διδακτικές επισκέψεις στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών. Σκοπός της διδακτικής επίσκεψης είναι να κατανοήσουν οι μαθητές/-τριες τη σημασία της απονομής δικαιοσύνης καθώς και του τρόπου λειτουργίας της, ως μέσου το οποίο δεν έχει μόνο τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί και στον σωφρονισμό καθώς και την αποτροπή των αξιόποινων πράξεων.
Για την πραγμάτωση αυτού του στόχου και ύστερα από συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών κ. Φ. Παπαδόπουλο, προτείνουμε την από κοινού οργάνωση διδακτικών επισκέψεων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών σε ομάδες 25 ατόμων , για να παρακολουθήσουν μια ποινική δίκη υπό την εποπτεία ενός Δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών ή/και της Επιμελήτριας Ανηλίκων κ. Ελ. Χατζηβασιλείου, προς κατανόηση τόσο της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων, όσο και του ρόλου των παραγόντων της δίκης. Μετά την αποχώρηση από την αίθουσα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα με συζήτηση να λύσουν τις απορίες που θα έχουν ενδεχομένως προκύψει. Επίσης, αν αυτό είναι συμβατό με το πρόγραμμα του Εισαγγελέα Υπηρεσίας , θα γίνεται μια συνάντηση για ενημέρωση αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Δίκαιο Ανηλίκων και την εν γένει αντιμετώπιση των ανηλίκων παραβατών ή εκείνων με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ενημερωτικά αναφέρεται, ότι οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων λειτουργούν από τα 1979 στα Πρωτοδικεία της χώρας και μία από τις αρμοδιότητές τους είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας των ανηλίκων.
Αν υπάρχει η δυνατότητα χρόνου από την πλευρά των σχολείων, θα μπορούσε να προηγηθεί μια ενημερωτική συνάντηση-εξοικείωση με τη σχεδιαζόμενη δράση, με τους/τις μαθητές /-τριες από την Υπεύθυνη του Σ.Σ.Ν. στο χώρο του σχολείου, καθώς και μια ανατροφοδοτική συζήτηση σε ολομέλεια, μετά την υλοποίηση της διδακτικής επίσκεψης.
Επιθυμητή θα ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία μαθήματα σχετικά με το θέμα αυτό ( Πολιτική οικονομία, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Οικιακή Οικονομία). Όσα σχολεία επιθυμούν την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο γραφείο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (τηλ. 2321354512 & -513 ή με email στο mail@ssn.ser.sch.gr ).
Θα ακολουθήσει , σε συνεργασία με την Επιμελήτρια Σερρών, ο προγραμματισμών των διδακτικών επισκέψεων των μαθητών/-τριών.

δείτε το σχετικό έγγραφο 

 

Ένα ασφαλές σπίτι για 321 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

%ce%be%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b7Το ίδρυμα Μποδοσάκη ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ΄Giving for Greece’ και του θεματικού προγράμματος για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων που φθάνουν ή βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους. Μέσα σε έξι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, με τη συνεισφορά δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ίδρυμα θα στηρίξει άμεσα 321 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Ειδικότερα, μέσω της πρωτοβουλίας ‘Giving for Greece’, θα λειτουργήσουν δυο νέοι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, θα στηριχθούν έξι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας και 30 ανάδοχες οικογένειες, που θα φιλοξενήσουν προσωρινά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ο πρώτος νέος ξενώνα, χωρητικότητας 16 παιδιών, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει ήδη ανακαινισθεί και υποδέχεται ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 12 – 15 ετών. Την λειτουργία του ξενώνα έχει αναλάβει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘Ιατρική Παρέμβαση’ .

Μέσα σε έξι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος και με τη συνεισφορά δωρητών από όλο τον κόσμο, δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας για 321 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Με τη συνεργασία των πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμμετέχουν στο θεματικό πρόγραμμα – Praksis, ARSIS, Γιατροί του Κόσμου, ΜΕΤΑδραση και Ιατρική Παρέμβαση –  δημιουργούμε δυο νέους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, στηρίζουμε τη λειτουργία έξι υφιστάμενων δομών, καθώς και 30 ανάδοχες οικογένειες, που φιλοξενούν προσωρινά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στους μεγάλους δωρητές του προγράμματος ανήκουν η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), η οικογένεια Λεβέντη, ο όμιλος Libra GROUP και ο φιλανθρωπικός οργανισμός LIFELINE.

Ο πρώτος νέος ξενώνας φιλοξενίας που δημιουργήθηκε χάρη στο πρόγραμμά μας, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και υποδέχεται ήδη αγόρια ηλικίας 12 – 15 ετών. Τον ξενώνα λειτουργεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘Ιατρική Παρέμβαση’ .

%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b1

Σύντομα θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος νέος ξενώνας, χωρητικότητας 30 παιδιών, τη λειτουργία του οποίου θα αναλάβει η ΜΚΟ Praksis. Χάρη στη συνδρομή της κατασκευαστικής εταιρίας «ΑΚΤΩΡ», βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη εργασίες για την ανακατασκευή του κτηρίου, που αποτελεί δωρεά του Μαλλιοπούλειου Ιδρύματος στο Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Δείτε το βίντεο για τη δημιουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ίριδα» εδώ.

H Guardian και το Euronews ανέδειξαν το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών 

Με εκτεταμένες αναφορές στην προσπάθεια του Ιδρύματος Μποδοσάκη να βρει στέγη για τα ασυνόδευτα παιδιά, η δημοσιογράφος Helena Smith, ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα, καλύπτει με ζοφερό τρόπο τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα μας.  Διαβάστε όλο το άρθρο στα αγγλικά εδώ

Το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews παρουσιάζει το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων ως την πιο ευάλωτη πτυχή του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και το έργο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Δείτε το αφιέρωμα εδώ

%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7Η Σοφία Κουβελάκη, διαχειρίστρια του προγράμματος για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, παρουσίασε τα αποτελέσματά του στο πλαίσιο του Concordia Summit 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου 2016, παράλληλα με τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικό στόχο να κινητοποιήσει τους πλέον επιφανείς ηγέτες κυβερνήσεων, εταιριών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων για τη δημιουργία συνεργασιών και δράσεων με άμεσο, αποτελεσματικό αντίκτυπο για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους δωρητές του προγράμματος, μικρούς και μεγάλους, και όλους όσους εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειές τους.

#safehome: ένα ασφαλές σπίτι για 321 παιδιά